Dnia 16 października uczniowie klasy VI wzięli udział w warsztatach z Pierwszej Pomocy Przedmedycznej oraz wykładzie o prawidłowym odżywianiu w Państwowej Medycznej Wyższej Szkole Zawodowej w Opolu. Pierwsze zajęcia miały na celu zwiększenie świadomości uczestników w zakresie zabiegów resuscytacyjnych oraz zadławień dzieci i niemowląt.
Wydaje się to bardzo proste i oczywiste – trzeba reagować w sytuacjach zagrażających życiu drugiego człowieka. Każdy przytaknie i potwierdzi swoją gotowość do ratowania. Nie każdy jednak w chwili rzeczywistego zagrożenia będzie wiedział, co ma zrobić – od czego zacząć i czy w ogóle cokolwiek zaczynać, jak podejść, czego użyć, jak ocenić, co się mogło stać i sprawdzić funkcje życiowe. W potrzebną do tego wiedzę zostali wyposażeni uczniowie klasy VI. Jak prawdziwi studenci po krótkiej przerwie udaliśmy się na kolejne zajęcia z poradnictwa żywieniowego. W interesujący sposób szóstoklasiści poszerzyli wiedzę na temat zdrowego odżywiania, zapoznali się z piramidą żywienia od produktów najzdrowszych i najbardziej wartościowych po te, które w odżywianiu mogłyby zostać wyeliminowane bez szkody dla organizmu. Dlaczego należy ograniczać słodycze i słodkie napoje, a zwiększyć spożycie warzyw i owoców, a także w jaki sposób żywność wpływa na nasze zdrowie i zachowanie to pytania, na które uczniowie wyczerpująco uzyskali odpowiedzi. W trakcie wykładu każdy z uczniów miał dokonany pomiar masy i składu ciała otrzymując indywidualne wskazania i zalecenia żywieniowe. W wykładzie dotyczącym żywienia wzięły również udział uczennice klasy II c gimnazjum.